Chinchilla

Hamstrar

Kaniner

Marsvin

Degus

Råttor,möss

Gerbil

Att tänka på innan du köper smådjur!

Att tänka på innan du köper fiskar!

Enligt djurskyddslagen har djurägaren alltid ansvaret för att djuret sköts på rätt sätt.
OBS! Ett fullt ägaransvar kan inte läggas på ett barn, en vuxen person ska ha ansvaret.


Vad du behöver tänka på innan du köper husdjur!

Visst är det kul med husdjur men det är också ett stort ansvar!

Djuren är helt utlämnade till dig och hur du sköter de. De kan inte tala om för dig hur de vill ha det.

Därför är det viktigt att du tar reda på hur du bäst sköter dina djur och tar reda på vad de har för behov. Det man i första hand ska tänka på är att det är vilda djur som du nu har i fångenskap. Alltså måste man se på hur dessa djur lever när de lever i naturen. Och sen är det viktigt att försöka skapa den miljön så gott det går! De flesta djur lever i flock eller i par. Bland gnagare är det endast guldhamster som lever ensam.

Hur många djur måste du ha då? Ja, eftersom de flesta inte har hur stor yta som helst att avvara så är du givetvis begränsad. Det är i första hand ytan på buren som avgör det. Även om du köper t.ex. en kanin som i naturen lever i flock så kan du kanske inte ha en så stor bur så du kan ha en flock inne. Men en är naturligtvis också för lite för ett flockdjur. Alltså bör du då ha minst två.

Jaha, två av samma kön då? Alla djur markerar sitt revir, det är där de bor och som de anser som sitt. I naturen kan kan t.ex. kaninen leva i flock men ändå ha sitt eget revir. Men i en bur är det inte så stor plats för mer än ett revir. Ja då är svaret ganska enkelt att två hanar inte går i en bur.
Men två honor då? Två honor hör man ganska ofta att det går! Men vad menar man med går? Att dom oftast inte biter ihjäl varandra? Men är det naturligt att två honor lever tillsammans på ett revir? Nej, det är det inte. Som sagt så händer det inte alltför sällan att när de blir könsmogna eller ännu lite senare så bli det ett blodigt slagsmål med dödlig utgång. Vi skulle ju ge dom en så naturlig miljö som möjligt, alltså en hane och en hona.
Blir det inte ungar då? Jo, det kan det bli. Men om du inte vill ha ungar så får man åter igen försöka lösa detta. Alternativet då är att kastrera hanen vilket är ett ganska lätt ingrepp som veterinären gör medan du väntar. Hanen kastrerar du när den är könsmogen, vilket varierar från djur till djur. Det är inte ett krav men inte heller fel om man låter honan få en kull innan man kastrerar hanen.
Vad äter dom? Det är också mycket viktigt att ditt djur har rätt foder och tillgång till vitaminer och mineraler eftersom den som sagt inte kan tala om för dig vad den behöver. I naturen kan den själv tillgodose sina behov. Du får säkert höra av någon annan som har husdjur “ jag har aldrig köpt det och mina mår jättebra ”Ja , tills den dan den blir dålig. Men då kanske man inte tänker på att det kanske var just det som var orsaken! Och faktiskt är det så hos alla djur även hos oss människor, att i allra flesta fall så lever man ett friskare och längre liv om man tillgodoser kroppens behov. Med det menar vi då även motion.
Det är inte naturligt för ett djur att sitta still i sin bur hela dagarna, lika lite som det är naturligt för oss. 

Ta reda på så mycket du kan om det djur som du tänkt skaffa!

Att tänka på innan du köper fiskar!

Det är jättekul med akvarium och fiskar! Men tyvärr tror många att när man skaffar ett akvarium så köper man alla grejer, fyller på med vatten och de fiskar, växter som är fina.
Precis som med alla andra djur som vi tar hem så är dom skapta för att leva på ett helt annat ställe. Många fiskar är odlade i fångenskap men man  måste skapa dom rätta förutsättningarna för att dom ska trivas och framförallt överleva!
De flesta fiskar du kan köpa i en zooaffär kommer från helt andra vattenförhållanden än vad vi har i våra kranar.
Det gäller alltså att göra i ordning fiskarnas miljö innan du köper fiskarna!
Hur?
Först ska du kanske tänka på vilken sorts fisk du vill ha och sen ta reda på vilken miljö den behöver och hur stora dom blir. Det behöver du veta för att inte köpa för litet akvarium eller om du har ett akvarium så får du köpa fiskar som kan vara i ett sånt akvarium. Det är bra att köpa en bok.
Den biologiska balansen mellan fiskar och växter är betydligt enklare att uppnå i ett större akvarium.
Man börjar med bottenmaterialet..........
Fin sand ,grov sand, vit, svart?
Bottenmaterialet är i första hand fästmaterial för växterna. Sjösten och sand finns i olika grovlekar och det kan man ha till många fiskar men om du ska ha fiskar som behöver ett högre ph värde ska du ha kalkrik sand och kalksten. Men det finns även vit sand som inte höjer ph värdet. Den är finkornig så den kan man inte "dammsuga" som vanlig sand. Under sanden är det bra om man har växtgrus för växternas skull, särskilt om man har grövre sand.

Växter?

Ja, växter är ju fint! Men det är ju inte bara därför du ska ha växter utan det är ju också för fiskarnas skull, Bl.a. ger dom syre och gömställen. Bland växterna finns också infusorier som kan vara eventuella yngels första foder. De är också det naturliga sättet att hjälpa till att rena vattnet från fosfater och nitrater, som normalt algerna behöver.

För att växterna ska trivas, växa och må bra så måste dom som du nog förstår ha Dina blomkrukor hemma har ju nåt mer än vatten!  näringsrik jord och kanske även någon annan växtnäring och framför allt trivs dom inte i garderoben utan behöver ljus! Dom flesta akvarieväxter kommer från tropiska och subtropiska områden och har därför stora krav på ljus! 

Valet av växter beror också till viss del vilka fiskar du väljer!
Ett bra ljus, bättre än standardlysrör gör att dina växter mår mycket bättre och växer fortare. Då får du på köpet ett akvarium med mindre alger eftersom de då tar upp näring i akvariet som annars hade gått till alger.
Men undvik direktstrålning från solen, glaset släpper igenom gula och gröna strålar som växterna inte har så mycket användning av men algerna kommer att trivas utmärkt! Plantorna vill ha blått och rött ljus och dom vill ha ljus ca 12 timmar per dygn. Efter 1 år har du så gott som ingen effekt kvar på lysröret även om det fortfarande lyser!
Om du vill ha verkligt god tillväxt av plantorna eller om du har problem med att få det växa så är lösningen en koldioxidanläggning. Koldioxid är växternas viktigaste näringsämne!
Du bör ha en cirkulationspump istället för luftpump. Luftpumpen vädrar ut koldioxiden ur vattnet. Och byta lite vatten och ofta istället för mycket och sällan. Ca 30 % i veckan är oftast det bästa.
Normalt tömmer man aldrig akvariet och tar aldrig ut sanden och tvättar den!!
( Man ska hela tiden försöka ha en så jämn biologisk balans som möjligt)
När du startar upp akvariet :
1  (Dag 1) Lägg i ev. växtgrus . Växtgrus kan man använda om man vill att växterna skall växa naturligt. Sera Floradepot  lägger man först i akvariet och ovan på detta lägger man sin vanliga sand eller grus. Då kan de växter som behöver näring för rotsystemet hämta det efter behov. Vill man göra det riktigt bra så kan man använda värmekablar först. Bottennäring finns också att få i pulverform som är lite mer koncentrerad. 
2  Tvätta sand och häll ovanpå.
3  Fyll på med rent vatten, plantera växter.
4  Sätt på doppvärmaren ( 25-26 grader) och sätt på cirkulationspumpen.
5  Häll i Aqutan vattenbredningsmedel efter doseringstabell.
Tillsätt ektozonsalt för att förebygga mot bakterie och parasitangrepp på fiskarna.
7 Efter 1 timma tillsätt första doseringen av Nitrivec bakteriekultur.
Då påbörjar ni den viktiga uppbyggnaden av nedbrytningsbakterier så att akvariet får en bra biobalans. Nedbrytningsbakterierna är det viktigaste i akvariet.
8 (Dag 2-10) Tillsätt Nitrivec efter doseringstabell.
9 Efter 10 dagar när du vill köpa fiskarna tar du med 1 1/2 dl vatten ( i en ren glas eller plastburk) så vi kan se om bakteriekulturen har satt igång och är färdig. Om den har det är det fritt fram att köpa fiskar, om inte kanske du måste låta det gå några dagar till.
 
Nu har du en fungerande bakteriekultur som bryter ned matrester och avföring från fiskarna. Om du inte har det blir det höga nitrithalter i vattnet som sedan omvandlas till ammoniak vilket är katastrof för fiskarna som då simmar vid ytan och kippar efter luft och sen dör!

Lycka till!

Om du undrar över något så kom gärna in till oss på zoomässan så kan vi förklara.