Att tänka på innan du köper smådjur!

Vi har ett stort urval av dvärgkaniner och även egen uppfödning. T.ex. dvärgvädur, hermelin och Löwen. Vi brukar också ha hermelin, black and tan som är ganska ovanlig. 

Vädurskanin

Hermelin

Allmänt:

Tamkaninen finns i ett stort antal raser, dvärgraserna  hålls enbart som sällskaps- och utställningsdjur. Kaniner blir i genomsnitt 8 - 10 år gamla.
(men upp till 16 år förekommer). Det är delvis din skötsel som bestämmer hur gammal din kanin blir. Att tänka på....
Om man ägnar dom mycket tid och hanterar dom rätt blir dom mycket tillgivna. Barn under 7 år kan ha svårt med hanteringen och ge dom den lugn och ro som den också måste ha.
Djurägaren har alltid ansvaret för att djuret sköts på ett riktigt sätt och informerar sig om skötsel, hantering samt dess krav på utrymme, se burar. Liksom andra djur ska man ha minst två ( hona och hane) för att dom ska må bra.
Om du inte vill ha ungar så kan man låta kastrera hannen. Och man får då inte besvär med att de urinmarkerar. Det ska göras av veterinär och när den är ordentligt könsmogen.
Om djuret insjuknar eller skadas ska den utan dröjsmål komma under sakkunnig vård.
Hermelinkaninen är den minsta dvärgrasen. Huvudet är runt och öronen korta och uppstående. Längden är ca 25 cm och vikten max 1,5 kg.
(utställning under 1,3 kg)
Den godkänns i alla standardiserade färger och teckningar och förekommer i tre olika hårlag:
Normalhårig, fuchs (långhårig) och rex ("plyschliknande").

Dvärgväduren har långa nedåtfällda öron, huvudet är kort och brett.
Väger  max 2,2 kg. (utställning under 1,9 kg) Alla för övriga raser standardiserade färger och teckningar godkänns. 
Förekommer i hårlag: Normal och fuchs.

Utfodring:

Kaninen är gräsätare och huvudfodret är hö som den ska ha ständig tillgång till liksom dagsfärskt vatten.

Som kraftfoder ges en bra gnagarblandning och kvalitén ska vara hög.. Kraftfoder till vuxna djur ska ransoneras. ca ½ dl per dag brukar vara lagom till dvärgraser som vistas inomhus, vid lägre temperatur lite mer.

Färskvaror ges dagligen, främst rotfrukter (ex morot, kålrot, kokt potatis) men även frukt som äpplen, bananer och apelsiner.

Kalksten och saltsten måste den ha och är bra för tänder, skelett och päls. Även gnagarmust är bra tillskott som får din kanin att må bra.
Sommartid kan höet kompletteras med färskt gräs, maskrosblad eller liknande.
Kaniners tänder växer kontinuerligt och måste slitas till lagom längd.
Färska grenar (från fruktträd och lövträd) fröstänger m.m är bra.
OBS! Vid nya kostvanor bör detta introduceras succesivt.
Fri tillgång till    vatten , saltsten  och kalksten!

Övrigt:

Kaninens klor och tänder måste ses över regelbundet. Deras tänder ska slitas ned men detta fungerar inte alltid. Dom måste ha tillgång till grenar att gnaga på och även få sådant foder så dom använder sina tänder.
En del kaniners tänder växer inte riktigt som dom ska. Då måste man kontakta veterinär eller sakkunnig
( zoomässan)
OBS! Är man inte uppmärksam på detta kan tänderna hos vissa kaniner växa upp i nosen och gommen vilket naturligtvis är fruktansvärt plågsamt för djuret och  kan leda till att den måste avlivas.Smådjur