Mongolisk ökenråtta, ökenmus

Att tänka på innan du köper smådjur!

Allmänt:

Det finns ca 150 olika arter och underarter av gerbiler, som förekommer i öknar och halvöknar i Afrika. Den förekommer även österut genom Arabiska halvön, Israel och Turkiet samt vidare till Mongoliet och norra Kina.
De är nyfikna, sociala och livliga.
Den blir  10-12 cm och hanen är större än honan. De har pälsklädd svans med tofs. Svansen är ömtålig och man ska aldrig lyfta eller dra en gerbil i svansen då svans-skinnet kan lossna. De kan bli mycket tama och är sällan bitska såvida de inte blir fel behandlade. De är trevliga sällskapsdjur för barn från 7 års ålder men barnets mognad spelar också roll. Små däggdjur kräver varsam hantering och en vuxen person måste ha yttersta ansvaret att gerbilen sköts på rätt sätt.
I naturen lever de i grävda underjordiska gångar. Om de blir oroliga kan de "trumma" med bakbenen som en varningssignal men även som en uppvaktning av honan. Gerbilen är aktiv både dag och natt med kortare vilopauser.

Idag förekommer den i ett flertal färgkombinationer.

De är grävare och ska därför hållas i bur med hög bottenyta. Det är bra om du har mycket spån, pelleterat sågspån så de kan gräva gångar. Ett högt akvarium (de kan hoppa 30 cm) med galler som tak är ett bra alternativ till bur då du kan ha mer bottenmaterial så de kan gräva. Kattsand eller tidningspapper är ej lämpligt!! Även mycket rör och leksaker att krypa i är bra att ha. Ett hus eller bo vill de också ha. 
De måste också ha ett sandbad med chinchillasand (ej fågelsand) för att hålla pälsen ren och fuktfri.
De lever i familje grupp i naturen och ska hållas i minst ett par. Två hanar rekommenderas inte att ha i samma bur efter könsmognad. De slåss med livet som insats.
Livslängd: Upp till 4 år
De är könsmogna från ca 8 veckor och är dräktiga 24-25 dygn. Hanen är tolerant mot ungarna och kan gå kvar i buren. Ungarna kan tas från mamman vid 4 veckors ålder.

Utfodring: De är blandätare men huvudfodret utgörs av en bra gnagarblandning. De behöver också muspellets, dagligen färska grönsaker och frukter. Hö är viktigt att ge helst dagligen. 

Du kan också ge lite skinka, makaroner, knäckebröd m.m ibland.
Färska grenar från vilda svenska lövträd är bra att alltid ha i buren både för sysselsättning och för framtänderna.
Du bör ha lite djupare vattenskål om du inte har en vattenflaska. Om du har en vattenskål kan du bygga upp en platå av t.ex. lite större stenar.
Fri tillgång till    vatten , saltsten  och kalksten!