Allmänt:

Degun tillhör släktet Octodon och är närbesläktat med chinchillan. Arten lever på grässlätter och i bergen upp till 3000 meters höjd i Chile och Argentina. De bygger stora sammansatta gryt upp till en meter djupa, där de bor i flock upp till 100 stycken.
De gillar att klättra och gräva och behöver en rejäl bur, så stor som möjligt och som är ganska hög och med mycket färska grenar och behöver mycket att sysselsätta sig med. De vill gärna ha flera avsatser i buren.
Degun är mycket social och nyfiken. De "tjattrar" ofta och kan i sitt sätt att röra sig påminna mycket om en ekorre. De är mycket goda klättrare och hoppar gärna.
Och de kan naturligtvis bli mycket tama allt efter ägarens vård om omsorg. Liksom alla andra gnagare (utom guldhamstern) ska de hållas i minst ett par. Att bara ha två könsmogna hanar i samma bur är inte att rekommendera!  En ensam degu mår oftast dåligt och kan bli deprimerad.

Utfodring:

Degus har hö som basfoder, sen behöver den en bra gnagarblandning men ej i stora mängder, de är anpassade att leva i karga miljöer som i bergen i Chile.   Det är tyvärr vanligt att de blir övergödda.
Man kan även ge chinchillapellets. Man kan ge färska grönsaker men ej i stora mängder. 
Däremot ska man inte ge frukt eftersom Degun har lätt att få diabetes. 
Fri tillgång till    vatten , saltsten  och kalksten!

Övrigt:

En Degu kan bli upp till 10 år vid rätt skötsel. I vilt tillstånd blir de sällan mer än två år eftersom de ofta blir byte för fåglar och ormar. Hanen kan bli könsmogen från 10 veckor men det mest vanliga är vid 4-5 månader men inte sällan dröjer det upp till ett år innan första kullen.
Honan blir könsmogen från 3 månader.
Antal ungar brukar vara 1-4 första gången, senare kan det förekomma att det blir 6-10 ungar. Det varierar väldigt.
Man bör inte hantera ungarna förrän 4-6 veckors ålder, och mamman är väldigt beskyddande. Pappan är oftast också väldigt beskyddande och tar hand om ungarna  också.
Har man flera honor med ungar brukar dom lägga dom i samma bo och hjälpas åt.
Sen "kan" dom bli dräktiga var 30:e dag. Honan är dräktig i ca 90 dagar och ungarna föds fullt utvecklade. Det är svårt att se att honan är dräktig, oftast inte förrän någon vecka innan.
Du får aldrig ta en Degu i svansen eftersom den kan släppa en del av svansen och även blöda så den behöver veterinärvård. Den släpper svansen som ett försvar och den växer inte ut igen.
En Degu är aktiv och vill gärna ha sysselsättning. Dom gillar att springa i hjul men ha då en i hårdplast i bollvariant eftersom den gärna kan fastna i gallerhjul. (men räkna med att dom gnager på den) Ta ofta in färska grenar från svenska lövträd och fruktträd.
Degun behöver även ett sandbad att rulla sig i och för att hålla ren pälsen (chinchillasand) Minst ett par gånger i veckan.
Man kan även ha Degu i ett akvarium men då i ett stort (minst 200 liter) så du kan göra några avsatser också. (Obs! du kan inte ha den som akvarium sen eftersom den kanske inte är vattentät sen!)
Degun har många olika läten och du lär dig snart att höra om den är nöjd eller orolig. Om du sköter om dina degus så har du väldigt trevliga och sällskapliga husdjur.

smådjur