(Chinchilla laniger)

Den vilda chinchillan är grå i olika nyanser men finns framavlad  i flera nyanser såsom vit och svart, vilka vi ofta också har hemma.
Den har långa bakben och kan hoppa som en kanin och hålla födan med dom korta framtassarna. Chinchillor kan bli ganska gamla, upp till 20 år förekommer.
Vikt: 450-600 gram. Hanen är ofta mindre. Nyfödd unge ca 20-60gram.
Trivs bäst i 15-20 grader. Tål höga temperaturer dåligt, vill ha torr luft.
Belysning 12-14 timmar/dygn. Kroppstemperatur ca 38 grader.
Chinchillan bärs alltid med bibehållet grepp runt svansroten (aldrig enbart i svansen!) och andra handen under bröstkorgen.
Dom fäller en del av pälsen med ca 3 månaders intervall. Chinchillan är livlig och läraktig och blir som regel fort tama men passar inte till mindre barn eftersom den är snabb och man måste acceptera att umgänget måste vara på djurets villkor. Den bör inte släppas ut för "motion" förrän den är tam eftersom den är snabb och svårfångad.
Chinchillan är ett nattdjur och behöver därför sällskap särskilt på kvällarna och man bör ha par. Den trivs inte med att bara sitta i sin bur.
Honor som vuxit upp tillsammans kan komma överens men hanarna däremot går ofta inte att ha ihop.
En chinchilla ska vara minst 8 veckor gammal när du köper den. Dom föds med hår och öppna ögon kan nästan springa direkt. Dom äter lite fast föda redan första dygnet. Hanen är tolerant mot ungarna och försvarar dom men honan kan bli aggressiv mot hanen efter nedkomsten, han måste då sättas i egen bur.
Kullen är 1-5 ungar, stödmatning kan vara nödvändig om hon får mer än två ungar.
En rymlig fågelbur brukar vara bäst, ju större ju bättre, se burar. Dom uppskattar att sitta högt och finkornig sand är nödvändig som den kan rulla sig i för att rengöra pälsen. Ska helst aldrig badas i vatten då de kan få svamp.
Under sommaren kan man ha chinchillan ute under torra perioder i bur med nätbotten och med ett krypin med tillgång till skugga.
Fri tillgång till    vatten, saltsten, hö och kalksten!

Lite mer:

Chinchillan (Chinchilla laniger) föddes från början upp för pälsens skull. Från ca 1970 började man ha den som sällskapsdjur.
Den finns vild i bergtrakterna (Anderna) i Peru, Bolivia, Chile och västra Argentina.

Att tänka på innan du köper smådjur!Smådjur